FACTS december 2021

Onze branchevereniging NOAB heeft in de nieuwsbrief FACTS de veranderingen in het belastingplan voor 2022 op een rijtje gezet. Ook is er nieuws rondom regelingen voor Arbovoorzieningen en kun je lezen wat de bijtelling wordt voor auto’s op fossiele brandstoffen en emissievrije voertuigen. De overheid heeft verder regelingen in het leven geroepen voor bedrijven die circulair produceren. Met FACTS en de AT Finance-nieuwsbrief ben je weer helemaal op de hoogte.

Tijdige aangifte voorkomt verrassingen

Verwacht je dat je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting moet betalen over 2021, zorg dan dat je op tijd aangifte doet of een voorlopige aanslag indient. Daarmee voorkom je dat je een hoge belastingrente moet betalen of andere vervelende verassingen bij de uiteindelijke aanslag. Wij proberen klanten hier zoveel mogelijk persoonlijk op te attenderen, maar neem bij twijfel zelf even contact met ons op.

 

Belastingrente wordt weer verhoogd

Het percentage belastingrente heeft de overheid vanwege de coronacrisis tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01 %. Daarna is dit tarief verhoogd tot 4% en dat geldt tot eind 2021. Bij belastingrente geldt echter het rentepercentage van dat moment, dus niet van de periode waarvoor de aanslag geldt. Het lijkt erop dat de vennootschapsbelasting vanaf 1 januari 2022 weer op het oude tarief van 8% uitkomt.

Nabetaling voorkomen

Het is dus zaak om in de eerste maanden van 2022 de cijfers 2021 een heel eind op orde te krijgen om een goede inschatting van je winst over 2021 te kunnen maken. Gelukkig is je administratie altijd up-to-date als je alle documenten hebt aangeleverd en op al onze openstaande vragen antwoord hebt gegeven. Wij kunnen dan vóór 1 mei 2022 een juiste voorlopige aanslag bij de Belastingdienst indienen. Daarmee voorkomen we belastingrente en/of een hoge nabetaling.

extra coronasteun najaar 2021

Verdere coronasteun

Nu de coronamaatregelen flink zijn aangescherpt, zegt de overheid weer financiële steun toe. Er is coronasteun voor ondernemers die minder omzetten, er is steun voor ondernemers met personeel en belastingbetalingen mogen weer worden uitgesteld. AT Finance vertelt je er meer over en kan je helpen bij de aanvraag van de subsidieregelingen.

Weer uitstel belastingbetaling

We hebben je al eerder bericht dat het bijzonder uitstel van belastingbetaling gold tot 1 oktober 2021. Inmiddels wordt dit automatisch verlengd tot 31 december 2021. Heb je nog niet eerder uitstel aangevraagd of had je je belastingschuld afgelost, dan kun je alsnog uitstel aanvragen voor de belastingen over Q4 van 2021. Het verlengde uitstel geldt voor betalingen die je uiterlijk 1 februari 2022 moet gaan voldoen. De schuld wordt opgeteld bij de belastingschuld die je vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden moet aflossen. Goed om te weten: vanaf 1 januari 2022 zou de invorderingsrente worden verhoogd van 0,01 naar 1%. Dit is uitgesteld tot 1 juli 2022. Daarna gaat de rente elk halfjaar met 1% omhoog, waardoor de invorderingsrente op 1 januari 2024 weer 4% is.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q4

Draai je door de aangescherpte coronamaatregelen geen of minder omzet, dan heb je voor het vierde kwartaal recht op steun uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten Q4 2021, kortweg TVL Q4 2021 genoemd. Heb je minimaal 30% omzetverlies ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020, dan kun je de TVL-subsidie aanvragen voor je vaste bedrijfslasten. Het subsidiebedrag is 85% en wordt berekend over het omzetverlies ten opzichte van de gekozen referentieperiode en het percentage vaste lasten die bij jouw SBI-code horen. Het minimale subsidiebedrag is € 1.500,- en het maximale € 25.000,-. Je mag de TVL Q4 2021 ook aanvragen als je nog niet eerder TVL hebt ontvangen. Zodra de Europese Commissie de regeling heeft goedgekeurd, kun je die via www.rvo.nl aanvragen.

Aangepaste referentieperiodes

Heb jij je bedrijf nog niet zo lang geleden gestart, dan gelden er andere referentieperiodes:

Gestart tussen 1 oktober en 31 december 2019: referentieperiode Q1 of Q3 2020
Gestart tussen 1 januari en 31 maart 2020: referentieperiode Q2 of Q3 2020
Gestart tussen 1 april en 30 juni 2020: referentieperiode Q3 2020

Vraag AT Finance gerust om je te helpen bij het aanvragen van TVL Q4 2021.

NOW 5.0

Heb je personeel in dienst, dan heb je wellicht al eerder de NOW aangevraagd. Bij minimaal 20% omzetverlies door de coronamaatregelen kun je voor november en december 2021 NOW 5.0 aanvragen. De referentiemaand voor het bepalen van de loonsom is september 2021. NOW 5.0 heeft vrijwel dezelfde voorwaarden als NOW 4.0 en geldt ook voor personeel met een flexibel contract. Het vergoedingstarief is opnieuw 85%. Ben je uiterlijk 30 september 2021 een bedrijf gestart en heb je één of meer medewerkers, dan kun je een voorschot voor NOW 5.0 aanvragen. Heb je een vraag of wil je hulp bij het aanvragen van de subsidieregelingen? Neem gerust contact op met AT Finance.

ABC pakketten administratiekantoor AT Finance Kraggenburg Flevoland

All-in dienstverleningspakketten

De ene ondernemer is de andere niet, maar je wilt wel altijd en overal up-to-date zijn en je kunnen focussen op de toekomst. Net als AT Finance, want wij zijn tenslotte ook ondernemers! Wij denken met je mee vanuit een persoonlijke betrokkenheid. Bij ons kun jij volledig digitaal en online je boekhouding bijhouden op je computer, smartphone of tablet. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk met het boekhoudpakket van Exact. Vanaf 1 januari 2022 hebben wij verschillende manieren waarop je met ons kunt samenwerken. We bieden je 3 pakketten, elk voor een vast bedrag per maand, dus zonder verrassingen. Op https://atfinance.nl/boekhouding-pakketten/ kun je er meer over lezen. Voor welk pakket ga jij?