belastingadviseur

Middelingsregeling stopt

Als ondernemer kan je inkomen uit werk en woning sterk wisselen, waardoor je het ene jaar meer belasting moet betalen dan het andere. Door 3 opeenvolgende jaren te ‘middelen’, kon je dit rechttrekken. Vanaf 2023 schaft het kabinet deze middelingsregeling af. We leggen je uit wat de middelingsregeling ook alweer is en tot wanneer je er nog gebruik van kunt maken.

 

Drie jaren

Doordat Nederland een progressief belastingstelsel heeft, kan het zijn dat je opgeteld veel meer belasting moet betalen dan wanneer je het gemiddelde inkomen uit werk en woning van drie jaren zou mogen nemen. Met de middelingsregeling kon je een verzoek indienen bij de Belastingdienst om te middelen. De Belastingdienst telt het belastbare inkomen van de gewenste drie jaren uit box 1 dan bij elkaar op, deelt dat door 3 en berekent dan hoeveel belasting je per jaar had moeten betalen. Is dat minder dan de belasting die je al over die 3 jaren hebt betaald, dan krijg je dat terug na aftrek van de teruggaafdrempel. Goed om te weten: belastingschijf 1 wordt in 2022 berekend over je inkomen tot € 69.399,- en wordt belast met 37,07%. Al het inkomen vanaf € 69.399,- valt onder schijf 2 waarvoor een belastingpercentage van 49,50% geldt. Deze bedragen en percentages gelden tot de AOW-gerechtigde leeftijd.

 

Wees alert

Middeling heeft geen invloed op de toeslagen waar je recht op had en ook niet op de Zvw-premie. Heb je bij de middelingsberekening in een bepaald jaar een negatief inkomen in box 1, dan zet de Belastingdienst dat voor dat jaar op 0. Een wisselend inkomen kan door allerlei oorzaken ontstaan. Voor de middelingsregeling maakt de oorzaak niet uit, maar wees alert in de volgende situaties:

  • Je hebt in een jaar flink meer of minder winst gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je oudedagsreserve is vrijgevallen, doordat je starter bent of door de coronacrisis.
  • Je hebt in een jaar extra aftrekposten, bijvoorbeeld door extra hypotheekrenteaftrek, omdat je je hypotheek hebt overgesloten. De hypotheekrente is een van de kosten die de laatste jaren beperkt zijn in aftrek. Dat heeft ook gevolgen voor de middeling.
  • Je bent gestopt met werken of bent minder gaan werken. Of je bent in de afgelopen jaren gestart. Wanneer je in loondienst was en een ontslagvergoeding hebt gekregen, kan je inkomen ook zijn veranderd.

 

Middelingsverzoek

Vanaf 2023 kun je niet langer gebruikmaken van de middelingsregeling. Dit betekent dat je van de jaren 2022 tot en met 2024 voor het laatst kunt middelen. Je moet altijd 3 aaneengesloten jaren nemen en je mag een bepaald jaar maar één keer gebruiken. Kijk daarom goed welk tijdvak het meest interessant is om op te geven. Nadat de Belastingdienst heeft bevestigd dat je belastingaanslag onherroepelijk is, heb je 36 maanden de tijd om een verzoek tot middeling in te dienen. Vraag AT Finance gerust om met je mee te rekenen. Wij kunnen ook het verzoek tot middeling voor je indienen.

Terug naar nieuwsoverzicht
belastingadviseur