Zzp’er: zelfstandig of schijnzelfstandig?

AT Finance heeft diverse zzp’ers als klant. Ben jij daar één van, dan is het belangrijk om na te gaan of je echt een zelfstandige bent of dat de Belastingdienst je als schijnzelfstandige kan aanmerken. Tot halverwege 2016 kon je als zelfstandige een VAR aanvragen bij de Belastingdienst, een Verklaring Arbeidsrelatie. Later dat jaar kwam de wet DBA ervoor in de plaats, de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Ga je als zzp’er voor een opdrachtgever werken, dan is het belangrijk om samen te bepalen of je in loondienst bent of dat de ene ondernemer een opdracht geeft aan de andere. Alleen in het laatste geval ben je een zelfstandige.

 

Langdurige opdracht

Sommige zzp’ers werken langdurig voor dezelfde opdrachtgever. Als je niet kunt aantonen dat je nog andere opdrachtgevers hebt, dan is de kans groot dat de Belastingdienst je aanmerkt als schijnzelfstandige. Je opdrachtgever kan dan een boete en een naheffing krijgen voor loonbelasting en premies. De Belastingdienst heeft aangegeven hier actief op te gaan handhaven en heeft hiervoor 80 fte vrijgemaakt. Actief handhaven houdt in dat de Belastingdienst zich in eerste instantie richt op de meest risicovolle sectoren / arbeidsrelaties, waarbij schijnzelfstandigheid tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden leidt. In 2025 zal de Belastingdienst nog voorzichtig zijn met het opleggen van boetes aan bedrijven die schijnzelfstandigen inhuren. Blijkt er kwade opzet, dan gaat de Belastingdienst naheffingen voor loonbelasting en premies tot 1 januari 2025 in rekening brengen.

 

Handhaving vanaf 2025

In de afgelopen jaren heeft de Belastingdienst er weinig op gehandhaafd. Wel kreeg maaltijdbezorgdienst Deliveroo een naheffing. In het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst staat wanneer iemand als medewerker gezien kan worden:

  • De werknemer werkt persoonlijk voor de werkgever.
  • De werkgever betaalt hem of haar salaris voor het werk.
  • Er is sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer.

Bij Deliveroo was vooral sprake van een gezagsverhouding, terwijl de medewerkers zzp’ers zouden zijn. De rechter zag hen vooral als schijnzelfstandigen, omdat Deliveroo het contract eenzijdig had opgesteld en de ‘zzp’ers’ niet konden onderhandelen over de inhoud. Twee jaar geleden kondigde oud-minister Karien van Gennip (SZW) al aan vanaf 2025 weer op de wet DBA te gaan handhaven. Haar opvolger, Eddy van Hijum, houdt hieraan vast.

 

Onderzoek

KNAB heeft onderzoek gedaan onder 3.000 zzp’ers en 36% daarvan is bang dat de Belastingdienst hen straks aanmerkt als schijnzelfstandige. Het valt KNAB op dat het hier veelal om goedbetaalde professionals gaat, die in de ICT, communicatie of bij de overheid werken en voor hun inkomen afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Het blijkt dat veel opdrachtgevers al stoppen met de inhuur van zzp’ers. Zzp’ers maken zich daarom zorgen dat ze hun werk kwijtraken of straks weer worden gedwongen in loondienst te gaan. De NOS heeft al aangekondigd vanaf juli 2025 te stoppen met de huidige freelancecontracten. Ook de zorg en de kinderopvang kijken kritisch naar de inhuur van zelfstandigen. Ben je zelfstandige, kijk dan goed naar jouw contracten met opdrachtgevers. Je hebt nog een paar maanden om ze aan te passen op de Wet DBA. Heb je er twijfels over of ben je opdrachtgever en vraag jij je af of je risico loopt om een boete en naheffing van de Belastingdienst te krijgen? Neem dan gerust contact op met AT Finance en we kijken met je mee.

Terug naar nieuwsoverzicht
Zzp’er: zelfstandig of schijnzelfstandig? hoofdlijnenakkoord fiscale wijzigingen voor mkb ondernemers info administratiekantoor AT Finance Kraggenburg Flevoland