Kun je oplichting opvoeren als zakelijke kosten?
Het gebeurt helaas regelmatig: ondernemers die worden opgelicht. Bijvoorbeeld doordat iemand zich voordoet als een medewerker van de Belastingdienst en geld eist. Kun je dit soort kosten aftrekken als zakelijke kosten? De Belastingdienst heeft deze vraag onderzocht. Hieronder lees je wat je als ondernemer moet weten.
Voorbeeld: neptelefoontje van ‘de Belastingdienst’
Stel: je wordt gebeld door iemand die zegt dat hij van de Belastingdienst is. Je zou direct een btw-bedrag moeten overmaken, anders volgt er beslag. Uit angst betaal je meteen. Achteraf blijkt dat je bent opgelicht. Dan is de vraag: mag je dit bedrag als zakelijke kosten opvoeren in je aangifte?
Niet direct aftrekbaar, wel als vordering
Volgens een kennisgroep van de Belastingdienst mag je het bedrag dat je bent kwijtgeraakt niet meteen aftrekken van je winst. Wel ontstaat er op papier een vordering op de oplichter. Die zet je op je balans.
Pas op het moment dat je in alle redelijkheid kunt vaststellen dat je dit geld echt nooit meer terugziet, mag je deze vordering afwaarderen. Dat betekent dat je het bedrag dan alsnog ten laste van je winst mag brengen. En dus minder belasting betaalt.
Wat als het je vaker overkomt?
De Belastingdienst keek ook naar situaties waarin een ondernemer meerdere keren wordt opgelicht. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat de eerste betaling niet is aangekomen, en je daarom nog een keer betaalt. Ook in dat geval geldt hetzelfde: je mag het niet direct aftrekken, maar moet eerst een vordering opnemen. Alleen als die vordering op de balansdatum echt waardeloos blijkt, mag je het bedrag afboeken als kosten.
Goed om te weten
De Belastingdienst zegt hierover: alleen echte zakelijke kosten mag je aftrekken. En een btw-betaling is op zich geen kostenpost, maar een verrekening. Maar als je bent opgelicht en je geld echt kwijt bent, dan verandert dat. Je mag dan, onder voorwaarden, het verlies uiteindelijk wel meenemen in je aangifte.
Wat kun je hiermee?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Laat je dus niet onder druk zetten aan de telefoon en check altijd eerst of een betalingsverzoek echt is. Ben je tóch opgelicht? Dan kun je het verlies in veel gevallen uiteindelijk aftrekken als zakelijke kosten. Dit kan niet direct, maar wel via de route van een oninbare vordering. Ben je op deze manier opgelicht, neem dan contact op met AT Finance, zodat jij je verhaal kwijt kunt en wij je bovendien kunnen helpen bij de administratieve verwerking.
