Btw-tarief van 9% bij schilder- en stucwerk verandert per 1 juli 2025
Ben jij schilder of stukadoor of huur je deze dienstverleners in voor je pand? Let dan goed op, want vanaf 1 juli 2025 verandert de manier waarop het lage btw-tarief van 9% toegepast mag worden. AT Finance legt je uit hoe het zit.
Wat gaat er veranderen?
Voor het schilderen en stukadoren van woningen van 2 jaar of ouder geldt het verlaagde btw-tarief van 9%. Dat blijft zo. Om te controleren of een pand aan deze eis voldoet, baseert de Belastingdienst zich op gegevens uit officiële registraties, zoals de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) en de BRP (Basisregistratie Personen). Heb je een pand dat deels woning is en deels bedrijfspand? Dan mag je tot 1 juli 2025 nog het hele pand als woning aanmerken als meer dan 50% van het pand particulier wordt bewoond. In dat geval mag je voor het hele schilder- of stucwerk het lage btw-tarief van 9% toepassen, zolang het pand ouder is dan twee jaar. Gebruik je het pand voor minder dan 50% als woning? Dan moet je een duidelijke splitsing maken tussen het woondeel en het zakelijke deel. Stuk- en schilderwerk voor het woondeel wordt dan met 9% btw belast en het zakelijke deel met 21%. Na 1 juli 2025 geldt sowieso 9% btw voor het woondeel en 21% voor het zakelijke deel, ongeacht of het woondeel voor meer of minder dan 50% als particuliere woonruimte wordt gebruikt.
Btw bij gemeenschappelijke ruimtes
Bij appartementencomplexen, verzorgingshuizen, aanleunwoningen en soortgelijke gebouwen mag je voor schilder- en stucwerk in gemeenschappelijke ruimtes (zoals trappenhuis, lift, hal of eetzaal) ook 9% btw rekenen, mits die deel zijn van het woongedeelte. Worden deze ruimtes ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals bedrijfsmatige activiteiten (bijvoorbeeld als kantoor, praktijk of restaurant), dan moet je vanaf 1 juli 2025 ook hier een splitsing maken. Het deel dat zakelijk gebruikt wordt, valt dan onder het 21%-tarief.
Wie is verantwoordelijk voor het juiste btw-tarief?
De dienstverlener (zoals de schilder of stukadoor) is verantwoordelijk voor het toepassen van het juiste btw-tarief. Toch is het ook voor de opdrachtgever of eigenaar van een pand belangrijk om dit goed te regelen. In veel gevallen mag die de btw namelijk niet aftrekken, dus een fout kan daardoor duur uitpakken. Wil je als schilder of stukadoor zeker weten dat je het juiste btw-tarief toepast op schilder- of stucwerk? Neem contact op met AT Finance en we denken graag met je mee!
