Let goed op met privé-uitgaven
De Belastingdienst gaat in 2025 extra goed controleren of de kosten die je opgeeft echt zakelijk zijn. Vooral bij bedrijven die onder de inkomstenbelasting vallen, zoals eenmanszaken en vof’s en bij eenpersoons-bv’s let de Belastingdienst extra goed op.
Wat gaat er vaak mis?
Uit onderzoek blijkt dat ondernemers soms privé-uitgaven opgeven als zakelijke kosten. Dat is niet de bedoeling. Onderstaande uitgaven zijn voorbeelden van kosten die je niet vanuit je bedrijf mag opvoeren:
- Je sportschoolabonnement
- Netflix of andere streamingdiensten
- Een laptop voor je kind
- Klussen in of rond je huis, zoals het opknappen van je badkamer of, echt gebeurd, het aanleggen van een zwembad
De Belastingdienst controleert dit en komt er vaak pas achter bij een boekenonderzoek. Wanneer je dan door de mand valt, moet je achteraf nog belasting betalen, soms met rente of zelfs met een boete.
Wat kun je doen?
Zorg dat je alleen échte zakelijke kosten opgeeft in je boekhouding. Twijfel je? Overleg dan met AT Finance. Als je denkt dat een uitgave wél zakelijk is, terwijl het er privé uitziet, leg ons dan goed uit waarom je dat vindt. Een voorbeeld kan zijn als je thuis werkt en iets nodig hebt voor je werkruimte.
Let op: vooral eenmanszaken, vof’s en bv’s met één directeur (dga) worden extra in de gaten gehouden, want bij die bedrijven komt de Belastingdienst vaak fouten tegen in de aangiften. Voer dus alleen écht zakelijke kosten op als aftrekpost en voorkom daarmee verkapte winstuitdelingen en correcties in de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Tot slot een tip
Je mag zelf weten hoeveel je zakelijk uitgeeft. Daar bemoeit de Belastingdienst zich niet mee. Maar zorg er wél voor dat het echt zakelijke kosten zijn. Dan voorkom je gedoe achteraf. Twijfel je ergens over, neem dan gerust contact met ons op.
