Langer belastingvoordeel elektrische auto

Als bezitter van een elektrische auto hield je je hart mogelijk al vast bij het vooruitzicht dat je vanaf 2025 wegenbelasting zou moeten betalen. Door een motie die de Eerste Kamer op 9 april heeft aangenomen, wordt de belastingkorting (= geen wegenbelasting betalen) de komende jaren wel afgebouwd, maar verdwijnt die pas in 2031 in plaats van 2026.

 

Motie

De motie bestond uit een verzoek aan het kabinet om dit jaar te onderzoeken of er een oplossing gevonden kan worden voor de onevenredig hoge wegenbelasting voor eigenaren van elektrische auto’s door de gewijzigde belastingvoordelen, zodat eigenaren van elektrische auto’s niet meer hoeven te betalen dan benzinerijders.

 

Wegenbelasting

Om het bezit van elektrische auto’s te stimuleren, hoefde je in eerste instantie geen wegenbelasting te betalen. Vanaf 2025 zou hier verandering in komen en zou je 25% wegenbelasting moeten gaan betalen. Vanaf 2026 zou dit zelfs 100% zijn van het bedrag dat benzine- en dieselrijders betalen.

 

Zwaargewicht

De motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, is gebaseerd op het gewicht van een auto. Doordat een elektrische auto vaak zwaar is door de grote en zware accu zouden elektrische rijders geconfronteerd worden met een hoge wegenbelasting. Het gevolg hiervan kan zijn dat benzine- of dieselrijders langer op fossiele brandstoffen blijven rijden of dat elektrische rijders hun elektrische auto zelfs inruilen voor een benzine- of dieselauto. Om dit effect te verkleinen, wordt de belastingkorting voor elektrische auto’s langzaam afgebouwd. Vanaf 2026 moet je als elektrische rijder 60% motorrijtuigenbelasting betalen. Vanaf 2029 65% en vanaf 2031 100%. Wil je advies over wat de regeling betekent voor jouw wegenbelasting, dan kun je altijd contact opnemen met AT Finance.

Terug naar nieuwsoverzicht