Controleer je voorlopige aanslag op tijd

Je hebt ‘m waarschijnlijk al ontvangen: de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet 2023, kortweg VA genoemd. De Belastingdienst gaat bij een VA uit van de meest recente gegevens waarover die beschikt, zoals inkomsten, uitgaven en vermogen. Die gegevens komen vaak uit de laatste aangifte vennootschaps- of inkomstenbelasting die je hebt ingediend of voor dit jaar nog gaat indienen. Wanneer er iets in jouw situatie wijzigt, is het goed om alert te zijn, zodat je in 2024 niet teveel of te weinig gaat betalen of ontvangen. Het gaat om deze situaties:

  • Je gaat meer of minder winst maken
  • Je hebt privé een woning gekocht of verkocht
  • Je hebt jouw privéhypotheek overgesloten of bent van plan om dat te doen
  • Er verandert wat in de rente van jouw privéhypotheek
  • Je hebt een kind gekregen
  • Je gaat scheiden of bent recent gescheiden
  • Je bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd

 

Voorlopige aanslag aanpassen

Om te voorkomen dat je in 2024 belasting moet bijbetalen, kun je de aanslag zelf aanpassen. Doe dat voor 1 mei 2024. Ga naar www.belastingdienst.nl, log in via Mijn Belastingdienst en gebruik hiervoor je DigiD. Klik daarna op Voorlopige Aanslag en ga naar Belastingjaar 2023. Hier kun je je voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen. Noteer daarbij alle recente gegevens, ook de gegevens die niet veranderen. Je mag ook contact met ons opnemen, zodat wij de wijzigingen kunnen doorgeven bij de belastingdienst.

 

Voorkom belastingrente

Als je voorlopige aanslag te laag is, moet je in 2024 bijbetalen. De Belastingdienst rekent daar belastingrente over. Dit kun je voorkomen als je voor 1 mei 2024 aangifte doet, waarbij de Belastingdienst akkoord gaat met je aangifte. Je kunt de belastingrente ook voorkomen door voor 1 mei 2024 een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen, waarna de Belastingdienst de gevraagde aanslag oplegt.

Heb je hulp nodig bij het controleren, aanvragen of wijzigen van je voorlopige aanslag vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet 2023 neem dan gerust contact op met AT Finance. We helpen je graag!

Terug naar nieuwsoverzicht