Rechter accepteert achteraf opgestelde urenstaat

Kun jij aannemelijk maken dat je jaarlijks minimaal 1225 uren voor je onderneming actief bent? Dit is belangrijk als je recht wilt hebben op de zelfstandigenaftrek. Ook bij de startersaftrek speelt je urenstaat een belangrijke rol. Het is het handigst om dagelijks of periodiek bij te houden welke uren je voor je bedrijf hebt gewerkt en wat je in die tijd hebt gedaan. Onlangs heeft Rechtbank Noord-Holland ook een urenstaat goedgekeurd die na jaren werd opgesteld. Toch heeft die niet de voorkeur, want het is lastig om je na zo’n tijd nog te herinneren wat je wanneer hebt gedaan.

 

Gedetailleerde urenstaat

Een schoonheidsspecialiste had in haar aangifte inkomstenbelasting de zelfstandigenaftrek en startersaftrek opgenomen. De inspecteur van de Belastingdienst vond dat ze niet voldeed aan het urencriterium, want ze had haar gewerkte uren te globaal omschreven en niet genoeg gespecificeerd. Er kwam een rechtszaak. De rechter oordeelde dat ze de werkzaamheden in de urenstaat voldoende had beschreven. De schoonheidsspecialiste had de urenstaat jaren later opgemaakt, maar dat vond de rechter geen probleem, vanwege de gedetailleerdheid van de urenstaat en de overige bewijsstukken. Ze had daardoor toch recht op zelfstandigen- en startersaftrek.

 

Directe en indirecte uren

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten is het van belang dat je voldoende uren in je bedrijf werkt, minimaal 1225 dus. Om problemen te voorkomen, kun je het best dagelijks bijhouden hoeveel je hebt gewerkt en wat je hebt gedaan. Rond de tijden niet af op hele uren. Goed om te weten: ook indirecte uren tellen mee. Dus als je bezig bent met het maken van een offerte of het doen van je administratie, printpapier haalt in de winkel op de hoek of wachttijd hebt tussen een paar afspraken, dan mag je die tijd ook meetellen. Deze tijd moet wel in verhouding staan tot je directe uren.

Terug naar nieuwsoverzicht