Per 1 juli 2023 belastingrente hoger

Vanaf 1 juli a.s. stijgt de belastingrente van 4 naar 6%. Je kunt het betalen van belastingrente voorkomen door je belastingaangifte op tijd in te dienen of door een voorlopige aanslag aan te vragen of aan te passen. De stijging van belastingrente geldt voor alle belastingen, behalve de vennootschapsbelasting en bronbelasting. De belasting hiervoor bedraagt 8%.

 

Wanneer moet je belastingrente betalen?

Als je niet voor 1 mei van het opvolgende jaar je aangifte inkomstenbelasting doet, kan de Belastingdienst je aangifte niet op tijd vaststellen. Je aangifte over 2022 moest dus voor 1 mei 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. Wanneer de Belastingdienst constateert dat je bepaalde kosten niet mag aftrekken, dan moet je mogelijk belastingrente betalen. Doe je 1 mei of later aangifte, dan moet je belastingrente betalen vanaf 1 juli. Constateert de Belastingdienst daarna dat je aangifte in orde is, dan betaal je over maximaal 19 weken rente.

 

Hoe kan ik belastingrente voorkomen of beperken?

Door op tijd je aangifte in te dienen, voorkom je belastingrente. Lukt het je niet om je aangifte op tijd te doen, vraag dan een voorlopige aanslag aan of pas een opgelegde voorlopige aanslag aan. Daarmee bereik je dat je later geen of slechts weinig belasting hoeft bij te betalen en dus geen of weinig belastingrente betaalt.

 

Uitstelregeling intermediairs

Als administratiekantoor mogen wij gebruik maken van de uitstelregeling voor intermediairs. Dit betekent dat wij tot 1 mei 2024 de tijd hebben om alle aangiften 2022 van onze klanten in te dienen. Dit betekent echter niet dat je dan geen belastingrente hoeft te betalen. Dus als je verwacht dat je werkelijke inkomen veel afwijkt van je voorlopige aanslag, neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen bepalen of de opgelegde voorlopige aanslag aangepast moet worden.

Terug naar nieuwsoverzicht