Voorkom betaling belastingrente

Heb je het idee dat jouw voorlopige aanslag vennootschapsbelasting over 2022 te laag is vastgesteld, dan is het slim om die door AT Finance te laten aanpassen, zodat je geen 8% belastingrente hoeft te betalen. We vertellen je er hieronder meer over.

 

Er was sprake van dat de belastingrente omhoog zou gaan van 8 naar 10,5%. Gelukkig gaat dat niet door, maar ook 8% belastingrente is zonde om te moeten betalen. Je aangifte vennootschapsbelasting 2022 moet in principe op 1 juni 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. Aangezien het administratiekantoren en accountants vaak niet lukt om alle aangiften op tijd in te dienen, vragen ze uitstel aan. AT Finance doet dit ook altijd voor alle klanten. Dit uitstel wil nog niet zeggen dat je geen belastingrente hoeft te betalen. Daarvoor zijn 3 momenten belangrijk:

  • Legt de Belastingdienst op of na 1 juli 2023 de aanslag vennootschapsbelasting op, dan moet jouw bv belastingrente betalen;
  • Als de aangifte vennootschapsbelasting voor 1 juni 2023 is gedaan en de Belastingdienst neemt de gegevens in de aangifte over, dan betaal je geen belastingrente;
  • Je bv heeft voor 1 mei 2023 een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aangevraagd voor het juiste bedrag. Je betaalt geen belastingrente.

Het komt er dus op neer dat jouw bv alleen geen belastingrente hoeft te betalen als je voor 1 mei 2023 een verzoek tot vaststelling of aanpassing van de opgelegde voorlopige aanslag 2022 hebt gedaan. Uiteraard kan AT Finance dit voor je doen.

 

Hoe berekent de Belastingdienst de belastingrente?

De Belastingdienst berekent de belastingrente over de periode 1 juli 2023 tot zes weken na de datum die op de aanslag staat. Heb je de aanslag bijvoorbeeld in september gedaan en de Belastingdienst legt half oktober de aanslag op, dan betaal je over de periode van 1 juli tot en met eind november 2023. Zoals gezegd, is de belastingrente 8%. Aangezien je nog steeds niet veel rente op spaartegoeden krijgt, is het belangrijk om belastingrente te voorkomen.

 

Voorlopige aanslag wijzigen?

Via MijnBelastingdienst Zakelijk kun je de voorlopige aanslag wijzigen. Je kunt hier ook een voorlopige aanslag aanvragen. Als jouw bv geen gebruikmaakt van MijnBelastingdienst Zakelijk kun je het regelen via het formulier Verzoek of wijziging voorlopige aanslag op de website van de Belastingdienst. Ben je klant bij AT Finance, dan verzorgen wij het voor je. Neem gerust contact op als je denkt dat de voorlopige aanslag te laag is ingeschat.

Terug naar nieuwsoverzicht