Lukt terugbetalen niet?

Heeft jouw onderneming in 2020, 2021 of 2022 coronabelastingschulden gemaakt, dan moet je die vanaf 1 oktober 2022 terugbetalen. Ook als je te veel NOW of TVL hebt ontvangen, moet je die op tijd terugbetalen. AT Finance vertelt je wat je kunt doen als terugbetalen nu geen optie is.

 

Belangrijk om te weten

  • De coronabelastingschulden moet je vanaf 1 oktober 2020 in 5 jaar terugbetalen. Het mag ook sneller.
  • Voor de NOW moet je bij het UWV eerst een verzoek indienen voor een definitieve afrekening. Als het UWV vervolgens aangeeft dat je een of meer bedragen moet terugbetalen, dan moet je dat in één keer doen. Lukt het niet in één keer, dan kun je een verzoek doen voor terugbetaling in maximaal 60 maanden.
  • Voor de TVL moet je bij RVO een verzoek doen voor een definitieve afrekening. Ook hiervoor geldt dat als je een of meer bedragen moet terugbetalen, je dit in één keer moet doen. Lukt terugbetalen niet in één keer, dan kun je RVO vragen of je in 6, 12, 18 of 24 maanden mag aflossen.

 

Regelingen

Is het voor jouw onderneming momenteel moeilijk om bovengenoemde schulden terug te betalen, dan heeft de Belastingdienst een aantal regelingen waar je gebruik van kunt maken. Allereerst kun je op elk moment verzoeken om een betaalpauze van één of twee kwartalen. Na akkoord van dit verzoek krijg je een overzicht met het nieuwe maandbedrag dat jouw onderneming na de betaalpauze moet voldoen. Een andere mogelijkheid is om de belastingdienst te vragen om de aflostermijn met 2 jaar te verlengen tot 84 maanden. Wanneer je schuld hoger is dan € 10.000,- moet je bedrijf in de kern levensvatbaar zijn en financieel gezond. Is de belastingschuld meer dan € 50.000,- dan heb je voor verlenging van de aflostermijn een ‘derdenverklaring’ nodig van een accountant, belastingadviseur of administratiekantoor. AT Finance kan die dus ook aan jouw onderneming verstrekken.

 

Kom op tijd in actie

De Belastingdienst gaat tot 30 september 2023 soepel om met de schuldsaneringsverzoeken. Blijkt dat de soepeler betalingstermijnen voor jouw bedrijf geen oplossing zijn, dan kun je een verzoek doen voor een gehele of gedeeltelijke schuldsanering. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je bedrijf na de schuldsanering weer levensvatbaar is. Ook moet je de openstaande belastingschuld dan binnen maximaal twaalf maanden betalen. Het UWV en de RVO volgen in principe het beleid van de Belastingdienst. Dat betekent dat zij akkoord gaan met betaling van hetzelfde percentage als de Belastingdienst. Weet je nu al dat je bedrijf niet aan de terugbetalingsverplichtingen kan voldoen, kom dan op tijd in actie. Als je niets doet, kun je ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden en dat heeft verstrekkende gevolgen. AT Finance denkt graag op tijd met je mee.

Terug naar nieuwsoverzicht
Lukt terugbetalen niet? belastingschulden terugbetalen corona uitstel info AT Finance Kraggenburg Flevoland administratiekantoor