Blijf je borg staan voor je bv?

Als startende ondernemer had je financiering nodig en was het logisch dat jij er privé borg voor zou staan. Maar hoe is dat inmiddels? Wellicht zijn er mogelijkheden om de borgstelling op te heffen. AT Finance neemt je mee in de mogelijkheden.

 

Een financier wil zekerheden bij het afsluiten van een lening en heeft daarom verhaalsrechten als jouw bedrijf niet meer voldoet aan het betalen van rente en aflossing. De financier kan zich dan verhalen op het vermogen van jouw bv, maar ook op jouw privévermogen. Bij het aangaan van zo’n financiering is dat heel begrijpelijk, maar als jouw bv zich inmiddels flink heeft ontwikkeld en genoeg eigen vermogen heeft, kun je de financier vragen om die rechten te beperken, zodat je niet langer privé aansprakelijk bent. Mocht je financier hier niet aan willen meewerken, dan kun je op zoek gaan naar een partij die jouw financieringsbehoefte kan vervullen zonder dat je privé borg hoeft te staan. Lukt het niet om die te vinden, dan kun je afspreken om meer rente te betalen, zodat je het borgstellingsrisico verkleint.

 

Borgstelling binnen je holding

Bestaat jouw onderneming uit een holding met meerdere bv’s, dan kunnen er ook onderling borgstellingen zijn. Dit kan voor ondernemersrisico’s zorgen binnen de diverse bv’s. Ga daarom regelmatig na of de borgstellingen nog nodig zijn.

 

Vergoeding voor de dga

Een borgstelling is niet alleen een financiële afspraak. Het heeft ook fiscale consequenties. Als dga (directeur groot aandeelhouder) loop je extra risico en daarom moet je hiervoor een vergoeding uit de bv krijgen. Dit is een percentage van de maximale borgstelling. Dit bedrag wordt bij de dga belast in box 1 en is voor je bv fiscaal aftrekbaar. Hiermee waarborg je de mogelijkheden van het mogen afwaarderen van een regresvordering in box 1. Hieronder leggen we ‘regresvordering’ verder uit.

 

Borg betalen en dan?

Wanneer het nodig is om privé een deel van de borg te betalen, dan ontstaat een schuld van je bv aan jou. Dat noemen we een regresvordering. Deze vordering heeft in de praktijk vaak geen waarde, want je bv kan het bedrag niet voldoen. Daarom kun je dit bedrag in box 1 afwaarderen, mits de borg om een zakelijk bedrag ging. Stel je dus ook zakelijk op naar je bv en reken een zakelijke vergoeding voor de borgstelling. Leg dit vast in de borgstellingsovereenkomst.

 

Wil je meer informatie over borgstelling, afwaarderen en hoe het financiële en fiscale plaatje er voor jouw bv uitziet, neem dan gerust contact op met AT Finance en we helpen je graag verder.

Terug naar nieuwsoverzicht