Bespaar rente door coronaschuld af te lossen

Heb je tijdens de coronacrisis gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot bijzonder uitstel van betaling van belasting, dan is het goed om te weten dat de aflossingsperiode bijna start. Wij geven je tips hoe je de rentekosten kunt beperken.

 

Tot 1 april 2022 kon je uitstel van betaling krijgen voor belastingen die je eigenlijk voor 1 april 2022 had moeten betalen. Vanaf 1 april moet je alle nieuwe belastingbetalingen weer op tijd uitvoeren.

De belastingschuld die je in de periode van bijzonder uitstel van betaling hebt opgebouwd, moet je binnen 60 maanden terugbetalen. Dit gaat in op 1 oktober 2022 en duurt tot 1 oktober 2027. De eerste termijn moet je uiterlijk op 31 oktober 2022 betalen. De Belastingdienst treft met jou een betalingsregeling, waardoor je elke maand een vast bedrag inclusief invorderingsrente gaat betalen.

 

60 maanden

Wanneer je de schuld aan de belastingdienst niet in 60 maanden denkt te kunnen aflossen, moet je contact opnemen met de Belastingdienst. Die zoekt dan samen met jou naar een oplossing. Komen jullie tot de conclusie dat terugbetaling geen optie is, dan kan de Belastingdienst in uitzonderlijke situaties besluiten tot het saneren van je belastingschuld.

 

Invorderingsrente

Wanneer je met iemand een schuld aangaat, is het gebruikelijk dat je rente betaalt. Dat geldt ook voor de Belastingdienst. Die heft zogenaamde invorderingsrente. De Belastingdienst heft dat dus ook over de belastingschuld die je hebt opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel. Om de kosten voor ondernemers te beperken, heeft de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4 naar 0,01%. De invorderingsrente gaat in stappen omhoog en zal op 1 januari 2024 weer 4% zijn.

 

Overzicht invorderingsrente

1-1-2022 0,1%

1-7-2022 1%

1-1-2023 2%

1-7-2023 3%

1-1-2024 4%

 

Renteberekening

De Belastingdienst gaat invorderingsrente berekenen zodra je na de uiterste betaaldatum betaalt. De fiscus berekent ‘enkelvoudig’. Dat betekent dat je geen rente op rente hoeft te betalen. Je moet invorderingsrente betalen vanaf de dag dat je eigenlijk had moeten betalen. De berekening van de rente stopt de dag voorafgaand aan je betaling. De Belastingdienst rekent met 360 dagen per jaar. Elke volle maand telt 30 dagen en de maand februari 28.

 

Rentekosten verlagen

Na 1 augustus 2022 stelt de Belastingdienst je maandbedrag vast. Kun je voor die datum al een deel afbetalen, dan verlaag je je schuld en dus ook het maandbedrag en het bedrag aan invorderingsrente.

Kun je na 1 augustus een extra aflossing doen, dan zal de Belastingdienst je maandbedrag gelijk houden. Wel ben je dan eerder klaar met aflossen. Dat is qua rente ook voordeliger. Als je liever een ander maandbedrag krijgt, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

 

Rekenhulpen

Op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/hulpmiddel-aflossingsschema-betalingsregeling-bijzonder-uitstel-berekenen staat een rekenhulp waarmee je jouw maandbedrag kunt berekenen, het totaalbedrag inclusief invorderingsrente, de looptijd en de einddatum van jouw afbetaling. Uiteraard kan AT Finance je ook helpen. Neem gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht