Eindejaarstips voor directeuren-grootaandeelhouders

In 2023 zijn er een aantal wijzigingen ingegaan voor jou als directeur-grootaandeelhouder (dga). Ook in 2024 kun je veranderingen verwachten. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden.

 

Gebruikelijk loon

Als directeur-grootaandeelhouder kun je inkomsten krijgen uit dividend, maar de Belastingdienst verplicht je om ook ‘gebruikelijk loon’ uit je BV op te nemen. Dit gebruikelijk loon wordt belast in box 1, terwijl dividend in box 2 valt. Je moet je loon in 2023 tenminste vaststellen op het hoogste bedrag van een van de volgende bedragen:

  • het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking
  • het loon van de meest verdienende medewerker in je bv
  • € 51.000,- (in 2022 was dat € 48.000,-)

De doelmatigheidsmarge is vanaf 2023 vervallen. Daarvoor mocht je rekening houden met 75% van het salaris uit het meest vergelijkbare dienstverband. Doordat de doelmatigheidsmarge niet meer geldt, kan het gebruikelijk loon flink hoger uitvallen. Mocht dat bij jou het geval zijn, dan kun je bekijken of je vanwege verliezen of een negatief bv-vermogen een lager loon kunt hanteren. Vraag AT Finance gerust om met je mee te rekenen.

 

Excessief lenen tegengaan

In het verleden leenden sommige dga’s extreme bedragen bij hun eigen bv. Om dit tegen te gaan, is 1 januari 2023 de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap ingegaan. Je mag nu niet meer dan € 700.000,- bij je eigen bv lenen (de Tweede Kamer heeft een amendement bij het Belastingplan 2024 aangenomen dat het maximale leenbedrag bij de eigen BV verlaagt. vanaf 2024 wordt het maximumbedrag € 500.000,-). Is jouw schuld op 31 december 2023 hoger dan € 700.000,-, dan wordt het meerdere belast in box 2 tegen 26,9%. Alle schulden van jou en je fiscaal partner aan je bv tellen mee, behalve de eigenwoningschulden, mits er aan de bv een recht van hypotheek is verstrekt of als de eigenwoningschuld voor 31 december 2022 is afgesloten. Je hebt tot de laatste dag van 2023 de tijd om de bovenmatige schulden zoveel mogelijk af te lossen. Je kunt dit doen door dividend uit te keren, aandelen terug te betalen, de lening te herfinancieren of door privébezit over te dragen aan de bv.

 

Veranderingen in dividendbelasting

De dividendbelasting valt onder box 2 en is 26,9%. Vanaf 2024 gaat dit tarief veranderen. Tot € 67.000 betaal je 24,5% belasting, dus 2,4%-punt minder. Over het meerdere ga je waarschijnlijk 33% betalen, oftewel: 6,1%-punt meer. Dit betekent dat het uitkeren van flinke bedragen aan dividend in 2023 interessanter is dan in 2024. Een hoger dividendbedrag kan wel gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting in box 3. Houd hier dus rekening mee. Ga je juist minder dividend uitkeren, dan ben je in 2024 voordeliger uit tot een bedrag van € 67.000,- voor jou als dga en tot € 134.000,- voor jou en je fiscaal partner.

 

Bedrijfsopvolging

Wil jij een bedrijf opvolgen of heb je zelf een bedrijfsopvolger, dan is het goed om te weten dat er wijzigingen aan zitten te komen in de bedrijfsopvolgingsregeling. De kans is groot dat de schenk- en erfbelasting en de inkomstenbelasting worden aangepast. Een bedrijfsopvolging kan voor alle partijen grote fiscale gevolgen hebben. AT Finance helpt jullie graag om de bedrijfsoverdracht op financieel en fiscaal gebied zo goed mogelijk te regelen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Terug naar nieuwsoverzicht