Eindejaarstips voor werkgevers

Als ondernemer probeer je natuurlijk de afdrachten aan de fiscus zo laag mogelijk te houden. AT Finance geeft je een aantal tips waar je in 2023 nog van kunt profiteren.

 

Vrije ruimte in 2024 lager

Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kun je als werkgever belastingvrij vergoedingen of verstrekkingen aan je werknemers doen die eigenlijk belast hadden moeten worden. In 2023 is deze vrije ruimte nog 3% van de eerste € 400.000 aan loonsom en 1,18% van het meerdere. Doordat in 2024 de vrije ruimte lager wordt, kun je ervoor kiezen om vergoedingen of verstrekking die je in 2024 wilt doen naar 2023 te halen. Dit kan alleen als je nog niet alle vrije ruimte voor 2023 hebt benut. Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte 1,92% van de eerste € 400.000 en 1,18% van het meerdere. Als de loonsom niet hoger is dan € 400.000, scheelt dat € 4.320 aan vrije ruimte. Heb je vragen over de vrije ruimte, neem dan gerust contact op.

 

Bonus uitkeren

Heb je in 2023 nog voldoende vrije ruimte in de werkkostenregeling dan kun je werknemers een bonus of eindejaarsuitkering geven van maximaal € 2.400,- per medewerker. Dit bedrag mag je namelijk opnemen in de vrije ruimte, zonder dat de Belastingdienst daarbij de gebruikelijkheid toetst.

 

Voordeliger personeelsfeest vieren

Wist je dat het fiscaal voordelig kan uitpakken als je een personeelsfeest in eigen huis viert? Dat komt doordat verstrekkingen op de werkplek belastingvrij zijn. De fiscus hanteert een ruime uitleg voor het begrip werkplek. Het zijn alle plaatsen waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, dus niet alleen je kantoor, winkel of fabriek, maar ook je magazijn, kantine en parkeerterrein. Door het feest op je bedrijfsterrein te organiseren, betalen je medewerkers geen belasting over dit voordeel. Wanneer je het extern zou houden, dan moet je de kosten per werknemer bij hen als loon aanmerken. Je kunt deze belastingheffing voorkomen door het feest te laten vallen onder de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Maar organiseer je het feest in eigen huis, dan is dat dus niet nodig. Maaltijden op de werkplek zijn normaliter belast voor het vaste bedrag van € 3,55 (in 2023). Dat geldt ook als je op het personeelsfeest maaltijden aanbiedt, ongeacht de luxe van de maaltijden of het aantal gangen. Het kan dus de moeite van het organiseren lonen om het personeelsfeest op de werkplek te houden.

 

Hogere reiskostenvergoeding

Voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten gaat de vrijgestelde reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Als het fiscale maximum staat beschreven in de arbeidsovereenkomsten van jouw bedrijf ben je verplicht om vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer te betalen. Staat er geen specifiek bedrag beschreven, dan ben je dat niet verplicht.

 

Gratis privé reizen met zakelijke OV-kaart in 2024

Werknemers die met het openbaar vervoer naar hun werkplek reizen, mag je vanaf 2024 een onbelaste reiskostenvergoeding geven van € 0,23 per kilometer. Je mag ook de werkelijke OV-kosten vergoeden. Voor OV-abonnementen en voordeelurenkaarten gold een complex systeem van nacalculatie in verband met privégebruik. Vanaf 2024 mag je ov-kaarten altijd onbelast aanbieden aan je werknemers (ze worden gericht vrijgesteld), mits ze de kaart ook gebruiken voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten.

Terug naar nieuwsoverzicht