eenmalige energietoeslag 2023 gemeente AT Finance Noordoostpolder informeert je

Recht op energietoeslag

De energierekening is tegenwoordig het gesprek van de dag. Misschien ben jij ook wel een van die Nederlanders die het steeds moelijker vindt om rond te komen. Wellicht heb jij recht op de eenmalige energietoeslag van € 1.300,-. Wie een uitkering van de gemeente ontvangt is al in beeld bij de gemeente en zal de energietoeslag automatisch krijgen al hij/zij daarvoor in aanmerking komt. Als ondernemer is jouw inkomen niet bij je gemeente bekend en zul je de energietoeslag zelf moeten aanvragen.

 

Richtlijn voor energietoeslag

Hoewel gemeenten zelf bepalen of je recht hebt op de energietoeslag, heeft de landelijke overheid een richtlijn afgegeven, namelijk mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum inkomen. Dit inkomen hangt af van je situatie, je moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn en het maakt verschil of je single bent of met een partner samenwoont. In de tabel staan de situaties omschreven met daarachter het bedrag dat je maximaal als inkomen mag hebben om aanspraak te maken op de energietoeslag.

 

Leefsituatie Netto maandinkomen (incl. vakantietoeslag)
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jr. tot pensioenleeftijd € 1.310,05
Gehuwd/samenwonend, 21 jr. tot pensioenleeftijd € 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd € 1.455,67
Gehuwd/samenwonend en gepensioneerd € 1.971,05

 

Als je jonger bent dan 21 jaar of je inkomen is net iets te hoog informeer dan toch bij je gemeente of je de toeslag kunt aanvragen. Goed om te weten: de energietoeslag is belastingvrij en heeft dus geen invloed op andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals kinderopvangtoeslag of de huurtoeslag. Kijk op https://www.datgeldtvoormij.nl/ welke voorwaarden er gelden in jouw gemeente of neem contact op met je gemeente.

Terug naar nieuwsoverzicht
eenmalige energietoeslag 2023 gemeente AT Finance Noordoostpolder informeert je