hogere Milieu Investerings Aftrek vanaf 2022

Hogere Milieu-Investeringsaftrek vanaf 2022

De overheid wil het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals lichte elektrische bestelauto’s, stimuleren en heeft daarom de Milieu-investeringsaftrek (MIA) ingesteld. Per 2022 worden de zogenaamde steunpercentages flink verhoogd. Daardoor kan het interessanter zijn om een investering pas in 2022 te doen.

Hogere steunpercentages
Bij de MIA mag je een percentage van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken. Daardoor betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. In 2021 zijn de steunpercentages respectievelijk 36, 27 en 13,5%. Vanwege het duurder worden/zijn van de milieu-investeringen ten opzichte van minder milieuvriendelijke alternatieven heeft het kabinet voor 2022 voorgesteld om de percentages te verhogen naar 45, 36 en 27%,.

hogere Milieu Investerings Aftrek vanaf 2022

Voor welke investeringen geldt MIA 2022 waarschijnlijk?
Hoe milieuvriendelijker een investering is, hoe hoger het steunpercentage. Hieronder staan voorbeelden van investeringen die waarschijnlijk onder het hoogste percentage van 45% gaan vallen:

  • Productieapparatuur die het ontstaan van CO₂ voorkomt;
  • Productieapparatuur die bio-asfalt produceert;
  • Productiesysteem voor algen, kroos of wieren;
  • Nieuwe en innovatieve grondstofbesparende productieapparatuur;
  • Kantoorgebouwen of woningen die volledig circulair zijn;
  • Utiliteitsgebouwen zonder industriefunctie die circulair zijn;
  • Waterberging onder de grond;
  • Lichte elektrische bestelauto.

Milieulijst en rekentool
In de laatste week van 2021 worden de steunpercentages bekendgemaakt via de Milieulijst 2022. Je kunt deze lijst dan vinden op www.rvo.nl en in de Staatscourant. Mocht je inderdaad overwegen om een investering te verschuiven naar 2022, dan kun je de Milieulijst 2021 bekijken. Die lijst geeft een goed beeld van de investeringen waarvoor de MIA 2022 waarschijnlijk gaat gelden. Op de website van de RVO kun je ook de rekentool MIA downloaden. Let wel op, want er kan voor bepaalde bedrijfsmiddelen een begrenzing zitten aan het investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de MIA. Wil je dat AT Finance met je meedenkt en -rekent voor jouw milieuvriendelijke investering, neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht