kerstpakket wordt nieuwjaarspakket werkkostenregeling vrije ruimte AT Finance Kraggenburg

Kerstpakket uitstellen

Het is weer bijna tijd voor kerstpakketten. Als werkgever zit daar een fiscaal staartje aan. In de werkkostenregeling (WKR) kun je kiezen om over de waarde van het kerstpakket inclusief btw 80% eindheffing te betalen of je kunt de waarde van het kerstpakket bij je werknemers belasten met loonbelasting. Dankzij de vrije ruimte heb je de mogelijkheid om je kerstpakketten daarin onder te brengen. In 2022 is de vrije ruimte 1,7% van de eerste € 400.000,- van de loonsom en 1,18% over de rest. Wanneer je de vrije ruimte al hebt gebruikt, kun je ervoor kiezen om in plaats van een kerstpakket een nieuwjaarspakket te geven. In 2023 wordt de vrije ruimte namelijk tijdelijk verhoogd, vanwege de gestegen prijzen. In de eerste schijf tot € 400.000,- salaris wordt dat 3%. In geld uitgedrukt is dat € 4.320,- per medewerker. Vanaf 2024 zakt de vrije ruimte terug naar 1,92%.

 

Uitzendkrachten waarderen

Mochten er uitzendkrachten voor je werken, dan wil je die wellicht ook een geschenk als waardering geven. Bij geschenken tot € 136,- moet je de belastingheffing van 45% van dit bedrag inclusief btw afkopen. Dit heet de eindheffingsregeling voor niet-werknemers. Bij een duurder presentje is de eindheffing 75%. Dit geldt ook als je een attentie aan relaties geeft.

Net als bij andere inkopen kun je de btw op kerstpakketten en andere verstrekkingen aan je personeel aftrekken als voorbelasting. In totaal mag je € 227,- per medewerker uitgeven aan bijvoorbeeld een kerstgeschenk, een personeelsfeest op locatie of een sportbedrijfsabonnement. Kom je boven dit bedrag, dan kun je de btw als kostenpost in je administratie opvoeren.

Terug naar nieuwsoverzicht
kerstpakket wordt nieuwjaarspakket werkkostenregeling vrije ruimte AT Finance Kraggenburg