Eigen woning? Mogelijk lagere risicoklasse

AT Finance heeft deze keer een tip voor jou persoonlijk. Heb je al geruime tijd een eigen woning dan bestaat de kans dat jouw hypotheekverstrekker met een grotere risico-opslag rekent dan nodig is. Veel woningen zijn in waarde gestegen en als je al heel wat hebt afgelost, loopt de bank minder risico, waardoor jij kans maakt op een lagere risico-opslag en dus lagere maandlasten. Je moet daar wel zelf voor in actie komen.

 

Hypotheekverstrekker loopt jaren later minder risico

We leggen eerst uit wat die risico-opslag inhoudt. Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je af hoeveel rente je maandelijks betaalt. Die rente bestaat uit een basisrente en een eventuele risico-opslag. Deze opslag rekent de financier voor het risico dat hij loopt wanneer je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Doordat je steeds aflost, wordt het risico voor de hypotheekverstrekker steeds kleiner. Bovendien zijn de meeste huizen de afgelopen jaren in waarde gestegen, wat het risico voor de geldverstrekker ook kleiner maakt. Daar kun je dus voordeel uit halen.

 

Gebruik je WOZ-waarde

Op de aanslag van je gemeente (gemeentelijke heffingen) staat de WOZ-waarde van je woning. Als je kunt aantonen dat jouw hypothecaire restschuld in een heel andere verhouding staat tot de huidige (WOZ-)waarde, dan val je bij je hypotheekverstrekker mogelijk in een lagere risicoklasse. Dit betekent dat de risico-opslag geheel of gedeeltelijk kan komen te vervallen, waardoor je minder hypotheekrente hoeft te betalen. Je kunt de tariefindeling vaak vinden op de website van je hypotheekverstrekker. Je kunt ‘m daar ook opvragen. Tussentijdse renteaanpassing is soms mogelijk. Doe dus je voordeel met deze gratis tip! Heb je vragen neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht