Nieuwe richtlijn betaaldiensten PSD2

Vanwege nieuwe Europese richtlijnen komt Rabobank met een nieuwe bankkoppeling. Werk jij in Exact Online Mijn[AT Finance] met een bankkoppeling naar de Rabobank? Vanaf 1 juli 2022 heft de Rabobank de huidige bankkoppeling op. De vervanger van de huidige bankkoppeling is een PSD2-bankkoppeling. Samen met AT Finance maak jij de overstap naar deze nieuwe koppeling, zodat je bankgegevens ook na 1 juli in je administratie worden verwerkt. Maak daarom vóór 1 juli de overstap naar de nieuwe bankkoppeling met de stappenplannen hieronder.
Heb je een eigen licentie, dan heb je zelf een mail ontvangen van Exact Online en kun je het proces aan de hand van die mail doorlopen.

Goed om te weten voor gebruikers van andere bankkoppelingen: andere banken vervangen op termijn ook de huidige bankkoppelingen. Wij informeren je wanneer het zover is.

 

Voordelen van de PSD2-bankkoppeling

 • Meer up-to-date: je bankgegevens worden 4x per dag bijgewerkt
 • Veiliger en efficiënter betalingsverkeer
 • Voorbereid op toekomstige ontwikkelingen
 • Voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen
 • Naast batchbetalingen kun je nu ook enkelvoudige betalingen doen vanuit Exact
 • Volledige controle over wie toegang heeft tot je bankgegevens
 • Eenvoudig al je bankrekeningen en -koppelingen inzien
 • PSD2-koppelingen zijn inbegrepen in je Exact Online Mijn[AT Finance]-abonnement

 

Stappenplan om de PSD2-koppeling te activeren

AT Finance helpt je graag om de PSD2-koppeling te activeren. Met onderstaand stappenplan loodsen we je door het proces. Let op: doe dit vóór 1 juli 2022!

 

Stappenplan PSD2-bedrijfsscreening

 1. Log op een computer in Exact Online Mijn[AT Finance] in, dus niet op je mobiel, en ga naar ‘Bank’. Bij ‘Bedrijfsscreening’ klik je op ‘Bedrijfsscreening starten’.
 1. Zorg dat je jezelf kunt identificeren met iDIN. Hiervoor heb je internet nodig en je moet een privérekening hebben bij een Nederlandse bank. Je moet tijdens de bedrijfsscreening verklaren dat jij het bedrijf mag vertegenwoordigen, middels je privé bankrekening.
 2. Controleer of je bedrijf en de eigenaar juist staan ingeschreven in het Handelsregister (NB wijzigingen zijn pas na een paar dagen zichtbaar in het screeningsproces).
 1. Voer de namen en geboortedata van de UBO’s van het bedrijf in. Een UBO is een belanghebbende in het bedrijf. Heb je een eenmanszaak vul dan je eigen naam en geboortedatum in.

Hier wordt gevraagd om het uploaden van een organogram (bij een bv met 1 aandeelhouder krijg je deze vraag niet). Zelfs als je een eenmanszaak hebt, moet je er één uploaden. Maak in een Word- of Excel-bestand de structuur, sla het bestand op als een PDF en upload het. Neem bij uitgebreide structuren contact met ons op, dan sturen wij je het organogram.

Nadat je de bedrijfsscreening hebt uitgevoerd, ontvang je van Exact Oline een e-mail waarin staat dat je verder kunt met het koppelen van de Rabobank. Dit kan 3 werkdagen duren. Daarna kun je verder met het ‘Stappenplan koppelen bankrekeningen’.

 

Stappenplan koppelen bankrekeningen

 1. Als je de bedrijfsscreening hebt uitgevoerd, log je weer in Exact Online Mijn[AT Finance] in op je computer (niet op je mobiel). Ga naar ‘Bank’. Je ziet hier de bankrekeningen staan die Exact gebruikt. Klik rechts op ‘Overstappen’ achter het rekeningnummer dat je wilt gaan koppelen. Klik nu op ‘Overstappen van bankkoppeling’. Onder het kopje ‘Mogelijkheden bankkoppeling’ vink je ‘Transacties ophalen’ aan en ‘Betaalinstructies te versturen’. Klik onderaan op ‘Bank toegang geven’.
 2. Nu ga je naar de Rabobank-omgeving van je zakelijke rekening. Je doorloopt het inlogproces, daarna klik je in het scherm ‘Bij- en afschrijvingen’ de betreffende Rabo-rekening aan en klik op ‘Volgende’.
 3. In het volgende scherm bevestig je dat Rabobank de koppeling maakt naar Exact PSD2 Bank Gateway, de bankkoppeling dus. Vink je bankrekening aan en klik op ‘Volgende’.
 4. Nu volgt er een scherm met als titel ‘Bevestigen’. Controleer of het klopt wat er staat en klik op ‘Bevestigen’.
 5. Wil je meerdere rekeningen koppelen, ga dan weer naar ‘Bank’. Let op: je kunt geen zakelijke spaarrekeningen koppelen. Bij de rekening die je nog wilt koppelen, klik je rechts op ‘Inschrijven’. Daaronder staat nu het rekeningnummer dat je wilt koppelen. Vink dat nummer aan. Bij ‘Mogelijkheden bankkoppeling’ vink je, net als bij stap 5, weer ‘Transacties ophalen’ en ‘Betaalinstructies te versturen’ aan. Klik op ‘Bank toegang geven’. Het is belangrijk dat je deze stap neemt, want anders werkt de koppeling met de andere rekeningen niet meer.
 6. Herhaal stap 2 en 3 van het ‘Stappenplan koppelen bankrekeningen’ voor deze rekening.

 

Toestemming 90 dagen geldig

Na activering van de PSD2-koppeling moet je de toestemming hiervoor elke 90 dagen vernieuwen in Exact Online Mijn[AT Finance] via ‘Bank’. Met een pushnotificatie, een To do-melding in de mobiele app en met een e-mail wordt je hieraan herinnerd.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met AT Finance en wij helpen je graag.

Terug naar nieuwsoverzicht