Pensioen dga neemt toe door oprenten

Sinds 2017 kunnen dga’s geen pensioen meer opbouwen binnen hun eigen bv. Dga’s die al pensioen hadden opgebouwd, moesten toen kiezen om hun opbouw stop te zetten, hun pensioenrechten (met belastingkorting) ineens af te kopen of hun pensioenvoorziening om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). Veel ondernemers hebben voor de laatste optie gekozen. De ODV blijft op de balans van de bv staan en wordt jaarlijks opgehoogd met de geldende rente (dit heet oprenten). Uiteindelijk wordt de ODV in 20 jaar uitgekeerd.

 

U-rendement en oprenten

Het rentepercentage waarover we het hier hebben, is gebaseerd op het zogenaamde U-rendement. Van 2020 tot en met 2022 was dit rendement negatief. In plaats van oprenten, was er daardoor sprake van afrenten. De Oudedagsverplichting werd minder waard en de ODV op de balans nam af. Sinds 2023 neemt de rente weer toe en wordt de ODV weer opgerent. Dit betekent dus een kostenpost voor je bv en verlaagt daarmee ook de belastbare winst. Het voordeel voor jou is dat de uitkering straks ook hoger zal zijn.

 

Belastinguitstel

Vanaf 2017 kun je dus geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen binnen je bv. Wanneer jouw ODV op de balans niet zo hoog is, kun je via een lijfrente of banksparen fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen. Je stort dan bijvoorbeeld maandelijks een bedrag op een geblokkeerde rekening. Dit bedrag mag je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Zodra je na pensionering een uitkering krijgt vanuit deze rekening, dan wordt dit pas belast.

 

De voordelen aan lijfrente of banksparen

  • Tijdens het sparen kun je de inleg tegen een relatief hoog bedrag aftrekken;
  • De maximaal fiscaal aftrekbare inleg is sterk verhoogd door de invoering van de Wet toekomst pensioenen;
  • Bij uitkering hoef je minder belasting te betalen, doordat je dan geen AOW-premie meer hoeft te betalen;
  • Tijdens de opbouwfase wordt er geen belasting geheven over het opgebouwde bedrag. Spaar je via beleggen of ‘gewoon’ sparen, dan wordt dit wel belast;
  • Met banksparen ontloop je de extra kosten die je kwijt zou zijn aan een verzekeraar.

Krijg je nu al een uitkering uit de Oudedagsverplichting, dan zul je merken dat die uitkering iets hoger is dan eerder. Dit komt dus door het oprenten. Het hogere bedrag zal beperkt zijn, omdat het bedrag van oprenting wordt uitgesmeerd over de resterende looptijd van je uitkering. Wil je graag advies over het wel of niet aangaan van een lijfrente of banksparen? Neem gerust contact op met AT Finance en we denken graag met je mee.

Terug naar nieuwsoverzicht