Zonnepanelen blijven privé interessant

Demissionair minister Rob Jetten wilde via een wetsvoorstel de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen. De Eerste Kamer heeft dit voorstel op 13 februari 2024 verworpen. Daardoor blijft het voor jou als particulier interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ook als je al zonnepanelen hebt, is het goed nieuws dat de salderingsregeling blijft bestaan.

 

Wat is salderen ook alweer?

Als eigenaar van zonnepanelen lever je de stroom die je extra opwekt, terug aan het net. De energieleverancier trekt de opgewekte energie af van de stroom die je gebruikt. Dit heet salderen. Over dat opgewekte deel betaal je daardoor ook geen energiebelasting en btw. Hierdoor kun je nieuwe zonnepanelen in zo’n 5 tot 7 jaar terugverdienen.

 

Eerste Kamer is pro salderen

De Eerste Kamer vindt dat het investeren in duurzaamheid moet lonen en dat deze investering niet alleen voorbehouden moet zijn aan mensen die zich dat kunnen veroorloven. Ook lagere inkomens moeten kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Daarom hebben 43 van de 75 personen binnen de Eerste Kamer gestemd tegen het voorstel om de salderingsregeling af te bouwen. De salderingsregeling blijft dus bestaan.

 

Terugleverkosten

Energieleveranciers hadden graag gezien dat de salderingsregeling was afgebouwd. Particulieren wekken stroom op als de zon schijnt, terwijl ze het vaak niet op dat moment gebruiken. Ze nemen dus stroom af op momenten dat die duurder is, terwijl de energieleveranciers daarvoor niet worden gecompenseerd. Steeds meer leveranciers kiezen er daarom voor om bij eigenaren van zonnepanelen zogenaamde terugleverkosten in rekening te brengen. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze kosten de terugverdientijd van zonnepanelen langer maken.

 

Belasting vormt groot deel energiekosten

Goed om te weten: als gebruiker van elektriciteit betaal je naast energiekosten ook transportkosten en netbeheerkosten aan je energieleverancier. Daar bovenop betaal je een flink bedrag aan belasting in de vorm van energiebelasting en btw. Gemiddeld is de prijs voor een kWh momenteel € 0,36. Aan energiebelasting betaal je dan € 0,1088 per kWh. Dat is bijna 25% van de stroomkosten. De 21% btw betaal je over de stroomprijs, de energiebelasting, de transportkosten en de netbeheerkosten. Een groot deel van je energiekosten bestaat dus uit belasting. Gelukkig krijg je per elektriciteitsaansluiting wel jaarlijks een belastingvermindering van € 631,39.

AT Finance houdt je graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Kijk voor meer nieuws op https://atfinance.nl/nieuws/.

 

Terug naar nieuwsoverzicht