Stickers plakken verboden

Wanneer je als ondernemer een factuur ontvangt waarop de tenaamstelling van jouw bedrijf niet klopt, dan mag je daar geen sticker overheen plakken met de juiste gegevens. Je moet dan de leverancier vragen om een nieuwe factuur met de juiste juridische naam of handelsnaam. Een adviesbureau kwam hier onlangs op een harde manier achter en moest dat bekopen met een naheffingsaanslag voor de btw en een vergrijpboete.

 

Dit ging aan de aanslag en boete vooraf: naast het geven van advies start het adviesbureau later ook met de verhuur van recreatiewoningen. Bij de btw-aangifte vraagt de ondernemer in het ene kwartaal € 615,- terug en een kwartaal later € 9.247,-. De Belastingdienst trekt aan de bel over dit grote verschil en vraagt om extra informatie over de btw-aangiften. Het adviesbureau stuurt diverse nota’s, waaronder een nota voor de aankoop van een chalet. Hierop zit een adressticker geplakt over de naam die oorspronkelijk op de factuur staat. De Belastingdienst gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het adviesbureau door de sticker de tenaamstelling van de factuur heeft veranderd. Een factuur moet altijd voldoen aan de factuurvereisten en deze nota doet dat niet. De Belastingdienst ‘beloont’ deze actie met een btw-naheffingsaanslag en een vergrijpboete van 100%.

 

Terechte vergrijpboete

Het adviesbureau is het hier niet mee eens en geeft aan dat een van zijn klanten het chalet eerst had gekocht. Vervolgens heeft het bureau de vakantiewoning overgenomen. Het Hof Arnhem – Leeuwarden weet te achterhalen dat de leverancier van het chalet geen factuur heeft gestuurd aan het adviesbureau en dat ook nooit van plan was. Ook kan het adviesbureau niet aannemelijk maken dat het bureau het chalet zou overnemen van zijn klant. Het adviesbureau geeft ook advies over fiscaliteiten en daarom vindt het hof dat het bedrijf had moeten weten dat het geen recht had op aftrek van voorbelasting over het chalet. Doordat het adviesbureau de factuur bewust heeft aangepast met behulp van de sticker, vindt het hof de vergrijpboete terecht.

 

Eisen aan btw-factuur

De factuurvereisten voor een btw-factuur zijn:

  • Volledige naam en adres van de leverancier
  • Jouw volledige naam en adres
  • Vermelding van de btw voor de verrichte prestaties

Bij de tenaamstelling gaat het om de juridische naam. Als een van de partijen een handelsnaam gebruikt, mag je die vermelden, mits die handelsnaam in combinatie met het adres en de woonplaats als zodanig bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. De btw die op de factuur in rekening wordt gebracht, moet passen bij de verrichte prestaties aan de afnemer daarvan. Je moet dus kunnen aantonen dat er een (contractuele) band is tussen jou en je leverancier.

 

In de praktijk

Het plakken van stickers over de tenaamstelling komt vaker voor, blijkt in de praktijk. Ook zijn ondernemers over het algemeen niet zo kritisch op de naam die op de factuur staat. Toch is dit wel van belang. Bij een boekenonderzoek door de Belastingdienst of als de fiscus facturen opvraagt bij grote investeringen, kan een foute tenaamstelling tot problemen leiden. In het gunstigste geval kun je dan bepaalde nota’s niet gebruiken om betaalde btw terug te krijgen en krijg je een nieuwe aanslag. In het ‘worst case scenario’ krijg je daar bovenop een vergrijpboete van 100%. Twijfel je over een tenaamstelling, neem dan gerust contact op met AT Finance en we denken met je mee.

Terug naar nieuwsoverzicht