Schrijf je in als UBO

Ben jij een UBO? Dan moet je je voor 27 maart 2022 bij de Kamer van Koophandel inschrijven in het UBO-register. Je bent een UBO als je, kortgezegd, een belang van meer dan 25% hebt in een bedrijf, coöperatie, vereniging of stichting. UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. Het UBO-register is gebaseerd op Europese regelgeving. Europa wil daarmee witwaspraktijken en terrorismefinanciering via het financiële stelsel voorkomen. Inschrijven is een must. Er wordt door het Bureau Economische Handhaving (BEH) op gecontroleerd.

 

Wie moeten zich inschrijven?

Voor jullie als ondernemers geldt dat je je niet hoeft in te schrijven als je een eenmanszaak hebt. Personenvennootschappen (maatschappen en vennootschappen onder firma) en niet beursgenoteerde bv’s moeten dit wel. Kijk voor een volledig overzicht op https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/top-5/ubos-nog-niet-ingeschreven-doe-het-voor-27-maart/.

 

Gegevens inzien

De Kamer van Koophandel verwerkt de gegevens volgens de AVG-regels. Wettelijk is bepaald dat de volgende gegevens openbaar zijn: je voor- en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonland en welk belang je als UBO in de organisatie hebt.

Wil je de UBO-gegevens van een organisatie inzien, dan kun je een uittreksel aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Geboorteplaats, geboortedag en woonadres zijn niet openbaar, ook niet op het uittreksel. Deze gegevens zijn alleen in te zien door bevoegde autoriteiten, zoals het Openbaar Ministerie met als doel om witwaspraktijken en terrorismefinanciering te onderzoeken.

 

Schrijf je voor 27 maart in

Voor inschrijven in het UBO-register kun je deze link gebruiken: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/. Houd documenten bij de hand waaruit je belang van de organisatie blijkt. Bij een maatschap/vof is dit bijvoorbeeld de vof-akte of maatschapsovereenkomst en bij bv’s het aandeelhoudersregister of de oprichtingsakte. Let op: schrijf je in voor 27 maart, anders ben je in overtreding.

Terug naar nieuwsoverzicht