Controleer je voorlopige aanslagen

Zijn er wijzigingen in jouw persoonlijke situatie ten opzichte van 2022, dan is het mogelijk dat de Belastingdienst jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet 2024 te hoog of te laag heeft vastgesteld. AT Finance vertelt je graag bij welke wijzigingen je moet opletten. De Belastingdienst baseert de voorlopige aanslagen van 2024 altijd op de meest recente aangifte (meestal die van 2022) of op de door jou gewijzigde voorlopige aanslag 2023. Wanneer jouw situatie in 2024 anders is dan daarvoor, kun je meer of minder aftrekposten hebben. Bij deze wijzigingen kan dat het geval zijn:

  • Veranderde rente op je hypotheek;
  • Je hebt de hypotheek overgesloten of gaat dat doen;
  • Je hebt een woning gekocht of verkocht;
  • Je gaat trouwen, samenleven of gaat uit elkaar;
  • Je start een bedrijf of stopt met ondernemen;
  • Je gaat als ondernemer in 2024 veel meer of minder winst maken.

 

Voorlopige aanslag aanpassen

Door je voorlopige aanslag goed te controleren, voorkom je dat je straks moet bijbetalen of terugbetalen. Via deze link kun je de voorlopige aanslag(en) zelf aanpassen. Dit doe je als volgt: ga naar ‘Inkomstenbelasting’, klik dan op ‘voorlopige aanslag’. Druk bij Belastingjaar 2024 op ‘ik woon in Nederland en wil een voorlopige aanvraag aanvragen of wijzigen’. Nu kun je beginnen met aanvragen of wijzigen. Let op: je hebt de meest actuele gegevens nodig om dit te kunnen doen. Als klant van AT Finance wijzigen wij de voorlopige aanslag graag voor je.

 

Belastingrente voorkomen

Wanneer jij je voorlopige aanslag niet op tijd controleert en de Belastingdienst concludeert dat die te laag is vastgesteld, dan kun je 6% belastingrente moeten betalen. Als je voor 1 mei 2025 aangifte doet en de Belastingdienst neemt de gegevens uit jouw aangifte over, dan hoef je geen belastingrente te betalen. Vraag je voor 1 mei 2025 een voorlopige aanslag aan en de Belastingdienst gaat akkoord met de gegevens in die aanslag, dan hoef je ook geen belastingrente te betalen. Het is dus verstandig om je voorlopige aanslag goed te controleren als je dit jaar wijzigingen in jouw situatie verwacht. Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, maar wijzigt jouw situatie wel, dan is het slim om een voorlopige aanslag aan te vragen. Heb je hulp nodig om bepaalde cijfers te kunnen aanleveren, of wil je dat wij de voorlopige aanslag aanpassen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Tip: is het in jouw geval nodig om een voorlopige aanvraag aan te vragen of te wijzigen, geef de wijzigingen dan ook door op Toeslagen.nl. Wellicht kom je door de wijzigingen in aanmerking voor toeslagen. In elk geval kun je met de melding voorkomen dat je moet terugbetalen.

Terug naar nieuwsoverzicht