Youngtimer zorgt voor lagere bijtelling

Weinig ondernemers kunnen zonder auto, maar helaas is autorijden duur. Door te kiezen voor een youngtimer kun je de kosten beperken. Een youngtimer is een auto die 15 tot 25 jaar oud is. Je kunt een youngtimer ook zakelijk kopen en er tevens privé mee rijden. We leggen je graag uit wat de voordelen zijn.

 

Een belangrijk voordeel is de bijtelling. Bij jongere auto’s wordt de bijtelling van meestal 22% gerekend over de cataloguswaarde, oftewel de waarde die de auto had op het moment dat die op kenteken werd gezet. Deze waarde blijft alle jaren gelijk, totdat de auto 15 jaar oud is. Bij een youngtimer is de bijtelling gebaseerd op de dagwaarde. 35% van de dagwaarde geldt als bijtelling. Hoewel het percentage bij een youngtimer hoger is, is het bedrag vaak een stuk lager dan bij een jongere auto. Bovendien wordt de waarde van een youngtimer normaliter elk jaar lager, waardoor ook de bijtelling zal dalen. Bij een bezitter van een jongere auto, die elke twee jaar voor een nieuwe auto kiest, zal de bijtelling steeds verder stijgen, omdat de cataloguswaarde bij een nieuwe auto vaak ook hoger wordt.

 

Bijtelling elektrische auto’s

Voor elektrische auto’s geldt een andere bijtelling. Zij krijgen de eerste 60 maanden, dus de eerste 5 jaar, 16% bijtelling tot en met een cataloguswaarde van € 30.000,-. Voor het deel daarboven geldt de bijtelling van 22%. Na de 60 maanden wordt het percentage vastgesteld op basis van de wetgeving die dan geldt. Volgens de huidige wetgeving zal de korting op de bijtelling tot een cataloguswaarde van € 30.000 na 5 jaar vervallen en zul je als auto-eigenaar dus de normale bijtelling van 22% gaan betalen over de totale cataloguswaarde.

 

Onderhoud 100% aftrekken

Een oudere auto kost vaak meer in onderhoud. Je mag deze kosten volledig aftrekken van je winst. Let op: zorgt onderhoud dat je auto meer waard wordt, dan kan de dagwaarde stijgen, waardoor je meer aan bijtelling moet betalen.

 

Btw

Heb je een youngtimer die je ook privé gebruikt, dan kun je niet alle btw aftrekken. Er zijn 2 situaties:

– Je trekt de btw bij aanschaf niet af. De btw-correctie voor het privégebruik is dan 1,5% van de cataloguswaarde;

– Je trekt de btw bij aanschaf wel af. De btw-correctie voor het privégebruik is dan 2,7% van de cataloguswaarde;

Daarnaast mag de niet-aftrekbare btw niet hoger zijn dan de btw die jij aftrekt voor kosten voor je auto, zoals btw op onderhoud en brandstof. Je kunt zelfs besluiten om de btw bij aanschaf van je youngtimer niet af te trekken, omdat die namelijk relatief laag is, terwijl de betaalde btw waarschijnlijk relatief hoog is door de hogere onderhoudskosten.

 

Tip

Gebruik je je youngtimer weinig privé, dan kan het interessanter zijn om je privékilometers te registeren, de btw-correctie voor het privégebruik bereken je dan over je privékilometers ten opzichte van het totale aantal kilometers wat je hebt gereden. Het is goed om te weten dat de Belastingdienst woon-werkverkeer daarbij als privé aanmerkt.

 

Rekenvoorbeeld bij een auto uit de BMW 7-serie:

Cataloguswaarde nieuw: € 130.000,-

Bijtelling: € 130.000,- x 22% = € 28.600,-

 

Cataloguswaarde elektrisch: € 140.000,-

Bijtelling elektrisch: € 140.000,- – € 30.000,- = € 110.000,-

€ 30.000 x 16% + € 110.000,- x 22% = € 29.000,-

 

Dagwaarde youngtimer uit 2007: € 10.000,-

Bijtelling youngtimer: € 10.000,- x 35% = € 3.500,-

 

Wil je graag dat AT Finance met je meedenkt over welke auto voor jou een goede keuze is, neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht