Zakelijke zonnepanelen of privé?
Wat is slim: je zonnepanelen als zakelijk aanmerken of als privé-investering bestempelen? Er zijn verschillende redenen om voor het een of het ander te kiezen. We leggen het hieronder uit.
Geen btw op zonnepanelen
Wellicht weet je al dat er vanaf 1 januari 2023 0% btw wordt geheven over de aankoop van zonnepanelen op voorwaarde dat je de panelen op je eigen huis legt. Dus bij de aanschaf kun je geen btw meer terugvragen. Toch kun je deze zonnepanelen als zakelijk opgeven. Je moet dan wel btw heffen over de energie die je aan het energiebedrijf levert en moet die btw ook afdragen in je btw-aangifte (als particulier hoeft dit niet meer).
Zonnepanelen op de balans
Heb je een eenmanszaak of vof en gebruik je een deel van je eigen woning voor minimaal 10% zakelijk (bijvoorbeeld voor een werkkamer), dan kun je de zonnepanelen als zakelijk vermogen opvoeren en komen ze op de balans van je bedrijf te staan. Heb je geïntegreerde zonnepanelen, dan valt dat onder het onroerend goed. Ze kunnen dan niet apart op de balans worden gezet, tenzij jouw woning hier al als zakelijk vermogen op staat.
Voordelen zakelijke zonnepanelen
Voordelen van zakelijke investeringen zijn dat je hierover kunt afschrijven, zodat je winst uit onderneming lager wordt. Ook kun je gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kun je maximaal 28% van de investering als extra aftrekpost opvoeren. Wellicht ken je de Energie-investeringsaftrek (EIA). Die kun je alleen gebruiken als het piekvermogen van je installatie minimaal 15 kW is. Particuliere installaties hebben dat zelden. Het is belangrijk dat je de zonnepanelen op je balans zet in het jaar dat je ze hebt aangeschaft. Het is minder belangrijk of je ze privé hebt betaald of dat de rekening op jouw privénaam staat.
Winst uit onderneming
Besluit je de zonnepanelen op je bedrijf te zetten, dan moet je de opbrengsten terug laten komen in de winst uit onderneming. Je moet hierbij zowel de energie die je teruglevert als de energie die je privé gebruikt tot winst uit onderneming rekenen. De opgewekte energie die je zakelijk gebruikt, valt niet onder de winst uit onderneming. Je moet bij het boeken de prijs voor energie op het moment van gebruik berekenen. Goed om te weten: zonnepanelen zakelijk of privé aanmerken, kun je niet zomaar wijzigen. Bij de keuze voor zakelijk maken de energieopbrengsten dus jarenlang deel uit van je winst uit onderneming.
De juiste keuze
Kortom, het is vooral aantrekkelijk om de zonnepanelen zakelijk aan te merken als je verwacht dat de totale investeringsaftrek, de afschrijvingen en de installatiekosten van je zonnepanelen hoger zijn dan de opbrengsten die je tijdens de levensduur van de panelen bij je winst moet optellen. AT Finance helpt je graag om de voordeligste optie voor je te berekenen. Neem gerust contact op.