Zzp’er: wat betekent ‘extern ondernemerschap’ voor jouw werk?
Recent heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan in de Uber-zaak over ‘extern ondernemerschap’. Die uitspraak heeft gevolgen voor de manier waarop wordt bepaald of iemand een zzp’er is of toch een werknemer met een arbeidsovereenkomst.
Wat is extern ondernemerschap?
Bij extern ondernemerschap gaat het erom of een zzp’er zich als ondernemer gedraagt in het economische verkeer. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de volgende aspecten:
✔️ Werving van opdrachten – werft de persoon zelf actief klanten en opdrachten?
✔️ Reputatie opbouwen – heeft de persoon een eigen naam en bekendheid in de markt?
✔️ Fiscale behandeling – wordt hij fiscaal als ondernemer aangemerkt?
✔️ Aantal opdrachtgevers – werkt hij voor meerdere klanten of vooral voor één?
✔️ Duur van opdrachten – gaat hij langdurige verplichtingen aan met één klant of wisselt hij vaak?
Wat zegt de Hoge Raad hierover?
In de Uber-zaak heeft de Hoge Raad bevestigd dat extern ondernemerschap net zo belangrijk is als andere factoren bij het bepalen of iemand een werknemer is of een echte zzp’er. Dit betekent dat het meeweegt, maar niet doorslaggevend is.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
- Dat er geen rangorde is tussen de verschillende omstandigheden bij de beoordeling van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat rechters per situatie moeten kijken welke factoren het zwaarst wegen.
- Dat de vraag of iemand zich gedraagt als een zelfstandige ondernemer niet minder belangrijk is dan andere aspecten zoals gezag, beloning en verplichting tot persoonlijke arbeid. Werk je voor meerdere opdrachtgevers, bepaal je je eigen tarieven en doe je actief aan acquisitie? Dan sta je sterker als ondernemer.
- Dat of iemand een arbeidsovereenkomst heeft, niet alleen afhangt van de aard van het werk, maar ook van de manier waarop iemand het werk uitvoert.
Twee mensen kunnen hetzelfde werk doen, maar als de ene zich als ondernemer gedraagt (bijvoorbeeld door zelf klanten te werven en tarieven te bepalen) en de andere niet, dan kan de eerste als zelfstandige worden gezien en de tweede als werknemer.
Nieuwe wetgeving op komst
De uitspraak wijkt af van een eerder advies over dit onderwerp. Rechters moeten per geval kijken naar het totaalplaatje. Het toepassen van extern ondernemerschap wordt verder opgenomen in het wetsvoorstel over arbeidsrelaties in de VBAR, Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden.
Wat kun je als zzp’er doen?
Wil je zeker weten dat jouw zzp-status goed geregeld is? Neem contact op met AT Finance en we kijken met je mee, zodat jij beter weet waar je aan toe bent.
