Boekhouder, accountant, boekhoudbureau, administrateur, administratiekantoor, accountantskantoor. Weet jij het verschil tussen deze termen? AT Finance legt je graag uit wat de verschillen zijn.
Boekhouder, boekhoudbureau, administrateur en administratiekantoor horen bij elkaar. Dat geldt ook voor accountant en accountantskantoor. Veel ondernemers denken dat ze verplicht zijn om een accountant in te zetten, maar dat is lang niet altijd zo. Heb je een eenmanszaak, een vof of een maatschap dan is een accountant nooit verplicht. Je kunt dan dus prima en wellicht beter terecht bij een administratiekantoor.
Accountant vaak niet nodig
Heb je een bv of nv dan zijn er 3 factoren die bepalen of je een accountant nodig hebt. Je bedrijf voldoet dan 2 achtereenvolgende jaren aan 2 van deze voorwaarden:
- De waarde van de activa is groter dan € 6.000.000,-.
- De netto omzet is meer dan € 12.000.000,-.
- Het gemiddeld aantal werknemers is hoger dan 50.
De meeste bedrijven voldoen hier niet aan en kunnen veel geld besparen door te kiezen voor een administratiekantoor in plaats van een accountant.
Dus let op zzp’ers en klein mkb’ers: een uitgebreide en dure jaarrekening is niet nodig!
Boekhouder is voor de meeste bedrijven voldoende
Voor zzp’ers, eenmanszaken of andere personenvennootschappen (zoals een vof of een maatschap) is het vaak voldoende dat de balans en winst- en verliesrekening wordt opgesteld en dat iemand jouw aangifte inkomstenbelasting doet. Dit kun je prima door een boekhouder / administratiekantoor laten doen. Doordat de boekhouder geen uitgebreid jaarrapport gaat maken wat accountantskantoren standaard wel doen, betaal je veel minder. Bovendien is het uurtarief bij een administratiekantoor aanmerkelijk lager dan bij een accountantskantoor.
Als je een bv of nv hebt die niet aan 2 van de genoemde voorwaarden voldoet, kan een administratiekantoor je ook helpen en de jaarrekening voor je opstellen. Zij zijn dan echter wel verplicht om een uitgebreid jaarrapport op te stellen, onder andere ten behoeve van de publicatie bij de Kamer van Koophandel.