Wat is het verschil tussen een accountants- en een administratiekantoor?

Boekhouder, accountant, boekhoudbureau, administrateur, administratiekantoor, accountantskantoor. Weet jij het verschil tussen deze termen? AT Finance legt je graag uit wat de verschillen zijn.

Boekhouder, boekhoudbureau, administrateur en administratiekantoor horen bij elkaar. Dat geldt ook voor accountant en accountantskantoor. Veel ondernemers denken dat ze verplicht zijn om een accountant in te zetten, maar dat is lang niet altijd zo. Heb je een eenmanszaak, een vof of een maatschap dan is een accountant nooit verplicht. Je kunt dan dus prima en wellicht beter terecht bij een administratiekantoor.

Accountant vaak niet nodig

Heb je een bv of nv dan zijn er 3 factoren die bepalen of je een accountant nodig hebt. Je bedrijf voldoet dan 2 achtereenvolgende jaren aan 2 van deze voorwaarden:

  • De waarde van de activa is groter dan € 6.000.000,-.
  • De netto omzet is meer dan € 12.000.000,-.
  • Het gemiddeld aantal werknemers is hoger dan 50.

De meeste bedrijven voldoen hier niet aan en kunnen veel geld besparen door te kiezen voor een administratiekantoor in plaats van een accountant.

Dus let op zzp’ers en klein mkb’ers: een uitgebreide en dure jaarrekening is niet nodig!

Boekhouder is voor de meeste bedrijven voldoende

Voor zzp’ers, eenmanszaken of andere personenvennootschappen (zoals een vof of een maatschap) is het vaak voldoende dat de balans en winst- en verliesrekening wordt opgesteld en dat iemand jouw aangifte inkomstenbelasting doet. Dit kun je prima door een boekhouder / administratiekantoor laten doen. Doordat de boekhouder geen uitgebreid jaarrapport gaat maken wat accountantskantoren standaard wel doen, betaal je veel minder. Bovendien is het uurtarief bij een administratiekantoor aanmerkelijk lager dan bij een accountantskantoor.

Als je een bv of nv hebt die niet aan 2 van de genoemde voorwaarden voldoet, kan een administratiekantoor je ook helpen en de jaarrekening voor je opstellen. Zij zijn dan echter wel verplicht om een uitgebreid jaarrapport op te stellen, onder andere ten behoeve van de publicatie bij de Kamer van Koophandel.

AT Finance Kraggenburg Flevoland 15 jaar

Ook een parttime controller?

Wanneer is een accountant een goed idee?

Accountant is een wettelijk beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus accountant noemen. Je moet daarvoor een opleiding tot accountant hebben afgerond. In tegenstelling tot boekhouder, dit mag iedereen gebruiken. Let er dus wel op dat je met een gekwalificeerde boekhouder te maken hebt. Groot MKB en BV’s met complexe structuren doen er verstandig aan om de jaarrekeningen te laten opstellen door een accountantskantoor. Maar nog belangrijker is het dat het accountantskantoor een goede fiscalist in huis heeft. Die kan het juiste advies geven om het optimale resultaat uit deze constructies te halen. In dat geval is het accountantskantoor het geld waard.

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder in het kort

  • Bv’s en nv’s die voldoen aan 2 van de 3 eerder genoemde voorwaarden hebben verplicht een accountant nodig
  • Een accountantskantoor met een goede fiscalist kan voor BV’s met complexe structuren veel opleveren
  • ZZP’ers en eenmanszaken hebben genoeg aan een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting opgesteld door een boekhouder
  • Simpele BV structuren hebben wel een jaarrekening nodig, echter geen dure. Deze bedrijven kunnen veel geld besparen door te kiezen voor een administratiekantoor

AT Finance is een administratiekantoor

AT Finance is een administratiekantoor in Kraggenburg (Noordoostpolder). Onze NOAB-kwalificatie garandeert kwaliteit, tevens zijn we RB(Register Belastingadviseur)-kantoor. Dat betekent dat we ons permanent bijscholen, op de hoogte zijn van de laatste fiscale ontwikkelingen en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Ook hebben wij een samenwerking met fiscalisten van een accountantskantoor voor complexere fiscale vraagstukken.

Wil je weten of AT Finance wat voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op voor een kop koffie en een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op!
NOAB brancheorganisatie AT Finance Kraggenburg